Friday, April 23, 2010

(Panas) Isu Halimah Jongang dan Fatimah Juling menghina agamaEntry nie aku copy dari http://ohartis.com/2010/04/panas-isu-halimah-jongang-dan-fatimah-juling-menghina-agama/.... sajer jer copy sbb rasa sgt menarik... hihi.. sowie lew kpd si penulis...harap dibenarkannya.... trima kasih atas penulisan yg menarik

Bermulanya dengan cerita komedi Halimah Jongang. Kini terbit pula cerita Fatimah Juling Halimah dan Fatimah adalah dua nama yang besar dalam sejarah Islam. Kedua-duanya adalah wanita yang hebat dalam sirah perjuangan Rasulullah s.a.w.

Halimatussaadiah adalah ibu susuan Rasulullah . Manakala Fatimah adalah anak baginda Rasulullah s.a.w. Saidina Fatimah begitu cintakan Rasulullah sehingga kewafatan Saidina Fatimah begitu dekat dengan kewafatan Rasulullah.

Kenapa penerbit filem di Malaysia tidak begitu menjaga sensitiviti Islam. Walaupun sekadar nama tetapi sewajarnya menceritakan tauladan agung dua nama serikandi ini. Apakah penerbit filem ini tidak begitu mengetahui kedudukan wanita dalam Islam. Sehingga begitu mudah melahirkan idea yang tidak bernas ini?

A. Kelebihan wanita daripada Lelaki

1. Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah S.A.W akan hal tersebut,jawab baginda:

Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.

2. Wanita yang solehah itu lebih baik daripada 1,000 orang lelaki yang soleh.

B. Anak Perempuan lebih istimewa

3. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah S.W.T dan orang yang takutkan Allah S.W.T akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S

5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah S.A.W) di dalam syurga.

6. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

7. Daripada Aisyah r.a. “Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.


C. Kelebihan Ibu

8. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

9. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

D. Kelebihan Taat Kepada Suami

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan direkannya(walinya) (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

12. Aisyah r.a berkata “Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda, “Suaminya.” “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah S.A.W, “Ibunya.”

E. Ibadah Wanita;

13. Wanita apabila sembahyang lima waktu, puasa sebulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki.

14. Setiap wanita yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

F. Keistimewaan wanita Dalam melahirkan dan menjaga Anak.

15. Apabila seseorang wanita mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang wanita mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah S.W.T

17. Apabila seseorang wanita melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir seorang anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan menjaga anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T

Fikir-fikirkan lah….wahai mereka yang berakal……

Oleh,
Muhammad Aliffudin B Ramlee [blog]

OHARTIS: DALAM ISU INI, BAGI KAMI MUNGKIN NAMA YANG DIGUNAKAN HANYA KEBETULAN SAHAJA TAPI SEPATUTNYA JANGAN JADIKAN KEKURANGAN ORANG SEBAGAI HIBURAN. APAPUN YANG BUKAN KEBETULAN, MENGAPA TV3 MENGGALAKKAN ORANG UNTUK MELEWAT-LEWATKAN SOLAT MAGHRIB ATAUPUN LANGSUNG TIDAK SOLAT MAGHRIB DENGAN SENGAJA MENAYANGKAN CERITA-CERITA YANG MENARIK PADA WAKTU 7 HINGGA 8 MALAM? DITAMBAH PULA, UNTUK CERITA “NENEK KEBAYA” IANYA DITAYANGKAN PADA JAM 7 MALAM DA SENGAJA TIDAK DILETAKKAN IKLAN LANGSUNG! APAPUN KITA MASING-MASING, PANDAI-PANDAILAH MENJAGA IBADAH UNTUK DIRI SENDIRI DAN DALAM ISU INI, KAMI KECEWA DENGAN SIKAP TIDAK PRIHATIN TV3.


SAma sama fikirkan......4 comments:

miss hav0c said...

ermm tu la da lama saya pasan mende ni..siap ada lagi kot..mungkin itu hiburan, tapi macam mana kalau kebetulan memang ada orang yang nama halimah yang jongang..kesian kan??huhuhuhu pasal tv3 tu pun tak patut.samala macam astro.

joegrimjow said...

patut la cam pernah baca je tajuk ni
entry glamer rrupenye

miss lolly a.k.a luvfareda said...

bukan je menghina agama.

malah menghina kejadian tuhan.

din melaka said...

2 laaa... kengkadang manusia lupa dalam mengejar hiburan dan kesenangan dunia.... lupa ciptaan Ilahi bnyk hikmahnya...